Wat heeft acteren met presenteren te maken?

Als je een presentatie wilt gaan houden heb je een rol te spelen. Inderdaad je acteert…
Je hoeft je niet meteen een DiCaprio voor te stellen die in de film Wolf of Wallstreet zijn medewerkers ophitst tot grote hoogten, maar iets van die energie kan iedereen wel gebruiken.

Het grote verschil tussen je gedrag bij ‘gewoon jezelf zijn in je dagelijkse leven’ en ‘jezelf zijn en toch een rol spelen (acteren)’ is de doelgerichtheid van je gedrag.
Je wilt iets bereiken bij een ander in een gegeven tijd.

In die zin speel je op je werk, of als ouder, of als echtgenoot ook een rol. ~En dus ook als je iets gaat presenteren voor een kleiner of groter publiek.

Dus daarom kunnen acteertechnieken je enorm helpen bij het bewust worden en aanscherpen van jouw persoonlijke gedrag en eigenschappen die je gebruiken kan bij jouw presentatie.

Een acteur:

  • kent zijn tekst en heeft een connectie gemaakt met het script
  • maakt contact met het publiek (of bij film: de camera, als stand-in publiek)
  • maakt connectie met de ruimte waarin het spel zich afspeelt
  • heeft zich een aantal technieken eigen gemaakt die het ingezette gedrag boven het alledaagse uittilt en het de aandacht van het publiek trekt en geboeid laat zijn.

Kun je je er een voorstelling van maken hoe dit ook voor jou geldt bij een presentatie moment, maar dat je je er nog niet zo bewust van bent hoe je dit kunt aanpakken en niet altijd weet hoe je een volgend niveau kunt bereiken?

De docenten van de PA zijn geschoold als acteur en/of regisseur en als theaterdocent en hebben jarenlange ervaring om mensen met heel verschillende achtergronden kennis te laten maken de technieken die hun podium-presence naar een hoger plan hebben getild